11 De Balans

Keuzes, voorspoed, generositeit, evenwicht, harmonie, licht leven, geluk en energiestroming.

Binnen in het magische woud verandert de tijd en de Pelgrim keert terug naar haar jeugd. Ze treedt de geestenwereld binnen en ziet de wereld zoals die hoort te zijn. Haar grootmoeder laat haar zien hoe alle dingen in balans zijn met elkaar. Ze wijst naar de beer en de vos, de haakbek met zijn rode borst en eekhoorn, de paddenstoelen en vlierbessen, de wolken en verwarmende zon, het stromende water en de zwemmende vissen. Allemaal in harmonie. Ze leren de jonge Pelgrim wat goed en wat slecht is, hoe ze eerlijk moet leven, alles met respect moet behandelen en moet teruggeven aan de aarde.

Haar hart slaat een slag over als ze zich een toekomst herinnert zonder haar grootmoeder en zich afvraagt wie dan de mensen wijze lessen leert. ‘Moeder Aarde geeft les aan iedereen die luistert,’ antwoordt grootmoeder. ‘Weet je nog het verhaal dat ik je heb verteld over de godin Maat? Ze houdt een veer vast tegen je hart. Licht leven is het geschenk van de balans.’

Moeder Aarde leert je altijd wat al haar kinderen weten; de balans die in het leven te zien is. Leef licht op het land. Neem niet meer dan je nodig hebt en geef dankbaar terug voor alles wat je hebt gekregen. Als niets verspild wordt, dan is er genoeg voor iedereen.

Krijgen en aanvullen, uitwisselen en delen. Door dankbaar te zijn en terug te geven, blijft de wereld in balans en houdt de lichtheid van het leven aan. Zo voelt het geluk aan.

Raad

Door de balans in jezelf te vinden, kom je tot rust en leef je gelukkig en licht. Het is tijd om na te denken over de keuzes die je maakt over jouw leven, tijd en energie. Waar moet jij meer aandacht aan besteden om een gezonde balans in je leven te creëren? Welke veranderingen kun jij doorvoeren om dat tot stand te brengen? Waar liggen jouw prioriteiten? Maken ze je gelukkig? Hoe kun je een balans vinden tussen je werk en de rest van je leven? Krijg jij evenveel terug in je relaties als je geeft? Hechten de mensen net zoveel waarde aan jou als jij aan hen? Denk na over hoeveel je hebt om dankbaar voor te zijn, hoeveel je krijgt van Moeder een Aarde en vind manieren om iets terug te geven en de balans te herstellen, vanbinnen en vanbuiten.