Filters

ARADIA, DE MYTHE

Aradia werd geboren uit een relatie tussen Diana, de Maangodin of Zij Die Er Altijd Is Geweest, en Lucifer, de Brenger van Licht, en kwam op aarde als een meisje.

Ze had blote voeten, was naakt en haar ogen veranderden voortdurend door het zilveren licht van haar moeder Diana. De eerste gedachte van Aradia op aarde was er een van liefde. Haar tweede gedachte was om alles wat er is te verbinden. Deze gedachten namen vorm aan in de missie van Aradia: Diana’s woord onderwijzen en zieken, onderdrukten en armen helpen.

Aradia besefte dat het vervullen van haar missie moeilijk zou kunnen zijn. Ze kende het gevaar van het verspreiden van het Woord van de Vrouwelijke Godin tijdens een periode dat er zo’n belangrijke verandering plaatsvond, en dat de neiging bestond om meer aandacht te gaan schenken aan het mannelijke dan aan het vrouwelijke. Daarom hield ze haar ware identiteit zo lang mogelijk geheim – en maakte ze haar pelgrimstocht door Italië en langs de snel in aantal toenemende steden. Ze leerde vrouwen hoe ze in hun kracht konden blijven staan, hoe ze de onderdrukkers van de armen konden straffen, hoe ze de magie konden gebruiken om te helen, te helpen en als gelijke te worden behandeld.
Door alles wat ze tegenkwam was ze van veel dingen getuige en ervoer ze veel. Ze leerde wat haat en intolerantie was, ze leerde over ongelijkheid en gelijkheid, over schaamte en trots, dood en leven. Ze ging ook begrijpen, ook al was dit voor haar een groot vraagstuk, waarom mensen zo bang waren voor hun eigen grootheid.
Als eerste van alle bekende heksen onderwees en verweefde ze dit tijdens haar reizen. Ze werd verliefd – en ze werd ook vervolgd, gevangengenomen, ze was kwetsbaar en bang. Ondanks alles groeide Aradia en werd ze zichzelf, ontwikkelde ze zich tot een sterke vrouw die alle heksen over de wereld zou blijven inspireren en tot op heden een rolmodel zou blijven voor alle mensen – vrouwen en mannen.
Er zijn veel verhalen die bijdragen aan de belangrijke reeks van godinnen uit wie Aradia is voortgekomen – en velen dragen vooral bij aan haar eigen verhaal. Je zult ontdekken dat ik er een aantal in de mythen van dit deck hebt verwerkt.

DE MYTHE VAN ARADIA

Op een dag kwam Aradia bij zonsondergang toevallig bij een vervallen boerderij. Daar ontmoette ze een heel arme, oude vrouw, die juist aan haar kleine avondmaaltijd begon. Aradia glimlachte naar de oude vrouw en vroeg om een glas water. Terwijl de oude vrouw maar heel weinig bezat, bood ze Aradia – een complete vreemdelinge – niet alleen het water aan waar ze om had gevraagd, maar de oude vrouw bood Aradia ook de helft aan van haar armzalige maaltijd.
Terwijl ze bij een klein vuur zaten en de vleesloze maaltijd deelden, vertelde de oude vrouw Aradia van het ongeluk dat haar was overkomen sinds de dood van haar man. Ze had maar weinig hulp gehad, vertelde ze, en toch had de landheer, een rijk gelovig man, meer geld van haar gewild. Hij had gezegd dat ze uit haar boerderij moest wanneer ze niet meer huur wilde betalen. De oude vrouw was helemaal van slag. Ze had heel had gewerkt om meer opbrengst van het land te verkrijgen – maar verdiende nauwelijks genoeg om de landheer te betalen en voor eten voor zichzelf. En om alles nog erger te maken, ze was mank geworden door een pijnlijke plek op haar been.
Toen ze het verhaal van de vrouw had gehoord, bereidde Aradia een helend papje van kruiden en water, dat gewijd was aan haar moeder Diana, en deed dit op het been van de oude vrouw, terwijl ze een helend lied zong. Toen legde ze aan de oude vrouw uit hoe ze het papje moest maken en op welke manier ze Diana moest bedanken voor haar genezing. Ten slotte leerde ze de vrouw het helende lied en raadde haar aan om iedere avond tot Diana te bidden en dat, wanneer ze dit deed, de grote moeder haar dan zou helpen. Dankbaar nodige de vrouw Aradia uit om die nacht te blijven. Geroerd door de edelmoedigheid van de vrouw nam de Aradia de uitnodiging aan.
De oude vrouw viel tevreden en zonder pijn in slaap, en toen ze de volgende morgen wakker werd ontdekte ze dat haar jonge gast weg was. Ze was verbaasd dat ze geen pijn meer had. Toen ze het papje weghaalde, was haar huid zo zacht en glad alsof er nooit een pijnlijke plek op haar been was geweest. Ze voelde zich beter dan ooit sinds de dood van haar man en terwijl ze haar sjaal van de kapstok nam vielen er drie gouden munten uit de doek. Ze kon haar ogen niet geloven! Dit was genoeg geld om de huur voor drie jaar te kunnen betalen.
Met een ongewoon blije tred ging ze door de voordeur naar buiten, de heerlijke, frisse morgen tegemoet. In de wei zag ze haar oude koe grazen, maar haar ‘oude’ koe was weer jong geworden – en haar afgereden paard was weer sterk en krachtig geworden. In haar tuin waren rijen groenten, kruiden en zaden geplant, sommige waren al rijp om te worden geoogst. Dankbaar wist ze wie ze hiervoor moest bedanken – en inderdaad, de vriendelijke oude vrouw eerde Diana de rest van haar leven.

     

 

E-mail

  • De tuinen
  • Bruna
  • Standaard
  • De Wijze Kater
  • Donner
  • Bol

OVER ONS

De reis door je eigen geest is het meest uitdagende en ook meest waardevolle avontuur dat je aan kunt gaan. Maar, je kunt natuurlijk niet op reis gaan zonder de juiste bagage. De producten van het Koppenhol zijn ontworpen om door je innerlijke landschap te navigeren, en je kwaliteiten te ontdekken en te vieren. We hopen dat je producten vindt die je raken, uitdagen en je ziel voeden. 

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste collecties, sales, winacties en nieuws.

CONTACT

Koppenhol Uitgeverij
Rozenstraat 3a
1214 BP Hilversum

T. 0031 (0)35 6233373
E. info@koppenholuitgeverij.nl

 

Filters