Filters

De kunst van het focussen

Stel jezelf voor dat je leven een landschap is en dat jij een vogel bent. Daar beneden op de grond of in een boomkruin heb je geen enkel idee van het geheel. Je ziet alleen grassprietjes of takken, bladeren en het voedsel dat je hier kunt vinden.

Vlieg nu de lucht in en alles wordt duidelijk. Je ziet het gras in relatie tot de bomen en je ziet de bomen in relatie tot het landschap. Je ziet een dalletje en de heuvel die naar het volgende dal leidt.

Je ziet het water schitteren en de gedaante van een kat die aan het jagen is. Vlieg nog hoger en je ziet de boog van de horizon en wat voor soort weer er in aantocht is. Je krijgt een idee van de wereld buiten het dal en je kunt de signalen opvangen die je vertellen zuidwaarts te gaan naar je onzichtbare, maar voortdurend roepende bestemming. Maar hierboven kun je niet in leven blijven. Wanneer je eten nodig hebt moet je weer op de grond zien te komen om te kunnen overleven en voor jezelf te zorgen, en daarmee dreig je het idee van het geheel, je vogelperspectief en je gevoel voor bestemming weer te verliezen.

Ik heb geleerd dat de kunst van een succesvol leven het vermogen om jezelf te focussen aanspreekt. Dit gebeurt op de volgende drie niveaus van de werkelijkheid: de aandacht vestigen op een doel op lange termijn en het idee dat er iets veel groters bestaat dan alleen mijn eigen leventje, het overzicht van alle aspecten van mijn eigen leven en de belangrijke kunst om scharrelend tussen de grasspietjes de werkelijke bijzonderheden op te merken. Sommige mensen kunnen op schitterende wijze op alle niveaus functioneren, omdat ze zich op de een of andere manier in de chaos nog steeds kunnen bezighouden met het vogelperspectief in hun hoofd en hart en zien hoe alles met elkaar verbonden is. Dat kan ik niet. Ik moet mijzelf van tijd tot tijd terugtrekken, weg van al die overweldigende details en de grote hoeveelheid dingen die mijn aandacht vragen en mij opnieuw op mijzelf focussen. Ik sta hier niet alleen in. De spirituele tradities hebben er altijd voor gepleit dat je in retraite moet gaan om je weer te verbinden met God of andere niet-materiële waarden. Het is tegenwoordig voor grote bedrijven en organisaties heel gewoon om medewerkers, voor wie het hebben van overzicht essentieel is, op retraite en naar cursussen te sturen om zich weer op zichzelf te focussen en er weer fris tegenaan te kunnen gaan. Mensen die in hun eentje werken moeten hier ook eens over nadenken. Je kunt jezelf misschien geen weekje retraite of workshops veroorloven, of met een coach aan de slag gaan. Je kunt jezelf wel een dag vrijgeven, waarin je op een soort vision quest gaat, waarbij je een bepaalde vraag in gedachten neemt – Wat is mijn volgende stap? – en je deze laat sudderen terwijl je gaat wandelen, mediteren of een kunsttentoonstelling bezoekt. Zelfs één uurtje waarbij je je voor de rest van de wereld afsluit kan het verschil maken.

Mensen, die zichzelf hebben teruggetrokken om hun gevoel voor richting weer terug te krijgen, gaan zich tot in het kleinste detail opnieuw focussen op wat ze nodig hebben om weer in verbinding te komen met een grotere kijk op de vragen van de alledaagse werkelijkheid. Ze hebben een strategie nodig die hun vogelperspectief relateert aan de veeleisende korte termijn wereld van de grassprietjes. Het helpt mij om de volgende vraag te stellen: 'Wat kan ik in de volgende twintig minuten doen om de richting uit te gaan die ik wil gaan?’ Je zou een brief kunnen schrijven, een telefoontje kunnen plegen, een openstaande rekening kunnen betalen, een project aan iemand anders kunnen overdragen. Het hoeft niet iets groots te zijn. Je zou het concept voor een roman op een A-viertje kunnen noteren en niet ‘Ik ga een roman schrijven’. Als je het te groots wilt aanpakken leidt dat er alleen maar toe dat je jezelf blokkeert. Hier volgen een aantal vuistregels. Denk in het groot. Denk in het klein. Leer hoe je jezelf heen en terug kunt bewegen tussen verschillende afstanden in je beeldscherpte. Denk aan de horizon en allerlei weertypes.

Uit; Alles wat ik ooit gedaan heb dat werkte

Deze coaching kaarten van Peter Gerrickes en Marijke Verstege kunnen je helpen te focussen;

 

Gevoelswereldspel

De bedoeling van dit kaartspel is u met anderen in gesprek te brengen over de wijze waarop u situaties, mensen of een organisatie ervaart. Als gevolg daarvan zult u niet alleen bewuster worden van uzelf, maar kunt u ook anderen beter gaan begrijpen. De centrale vraag is: Wat voel ik? Het spel bestaat uit 140 kaarten, verdeeld over vier groepen:

 

 

Leer- en Ontwikkelingsspel

De bedoeling van dit spel is een bijdrage te leveren aan het verbeteren van uiteenlopende leer- en ontwikkelingssituaties. Het gaat daarbij niet alleen over het leren in het kader van een opleiding, cursus of training, maar ook over leren op de werkplek en in het leven van alledag.

 

€27,95 
€32,95

Inspiratiespel

De bedoeling van dit kaartspel is mensen met elkaar in gesprek te brengen over hetgeen hen inspireert, van binnen uit motiveert. Het Inspiratiespel geeft richting bij het beantwoorden van de vraag: Wat wil ik?

€32,95

 

 

 

  • De tuinen
  • Standaard
  • De Wijze Kater
  • Mystiek
  • Ananda Logo Op Witte Achtergrond 002

OVER ONS

De reis door je eigen geest is het meest uitdagende en ook meest waardevolle avontuur dat je aan kunt gaan. Maar, je kunt natuurlijk niet op reis gaan zonder de juiste bagage. De producten van het Koppenhol zijn ontworpen om door je innerlijke landschap te navigeren, en je kwaliteiten te ontdekken en te vieren. We hopen dat je producten vindt die je raken, uitdagen en je ziel voeden. 

NIEUWSBRIEF

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste collecties, sales, winacties en nieuws.

CONTACT

Koppenhol Uitgeverij
Rozenstraat 3a
1214 BP Hilversum

T. 0031 (0)35 6233373
E. info@koppenholuitgeverij.nl

 

Filters