fbpx

Filters

Hoe kun je de Eigenwijsjes gebruiken

Schud de kaartjes en leg ze met de achterkant naar boven. Concentreer je op het kaartje dat je gaat trekken: jouw persoonlijke EigenWijsje voor dat moment, die dag of week.

De woorden op het kaartje houd je in gedachten. De illustratie kan daarbij helpen. Je zult merken dat het zinnetje op vele momenten goed te gebruiken is en daarbij een steuntje in de rug geeft. Op een gegeven moment zijn dit allemaal jouw EigenWijze woorden geworden!

T H U I S

Begin de week positief! Iedere maandagochtend voor het hele gezin!

• Ieder trekt zijn eigen kaartje. Hang deze EigenWijsjes duidelijk zichtbaar op, bijvoorbeeld bij de eettafel. Je kan elkaar zo af en toe even herinneren aan de positieve zin die op jouw EigenWijsje staat of op het EigenWijsje van de ander. Zo help je elkaar!

Begin iedere dag positief! De stapel rond.
• Iedere ochtend trek je een nieuw kaartje van de bovenkant van de stapel. Stuk voor stuk ga je ze op volgorde omdraaien, zodat ze allemaal een keer aan bod komen. Leg het Eigenwijsje zichtbaar op een plaats waar je vaak langskomt overdag. Je wordt op deze manier vaak herinnerd aan jouw motto van die dag!

In het voorbij gaan

• Leg alle kaartjes met de achterkant naar boven in een mooi mandje en zet dat neer op een plaats waar je af en toe langs loopt. Je trekt dan je EigenWijsje gewoon als je er even zin in hebt.

Voor het slapen gaan!

• Trek een kaartje en leg het onder je kussen voordat je gaat slapen. Ga je er dan een mooie positieve droom van maken?

Kies zelf eentje uit de stapel!

• Heb je even een steuntje in de rug nodig?
Kies zelf uit de stapel het EigenWijsje dat je op dat moment goed kan gebruiken.

• Heeft iemand bij jou in de omgeving even wat extra aandacht nodig?
Zoek in de stapel het geschikte EigenWijsje voor zo’n moment en geef het.

• Zoek je een manier om een moeilijk onderwerp bespreekbaar te maken?
Kies zelf! Zoek in de stapel een toepasselijk EigenWijsje en geef het.

Maak je eigen Eigenwijsje!

• Om zelf je EigenWijsjes te maken zijn er twee verschillende bestanden te printen. Kijk hiervoor bij ZELF DOEN.


O P - S C H O O L

Begin iedere dag positief! De stapel rond

• Iedere ochtend (of week) komt een nieuw kaartje weer zichtbaar bovenaan. Dit is het motto van die dag (of week) voor alle kinderen. Je gaat ze stuk voor stuk op volgorde omdraaien. Zo komen ze allemaal een keer aan bod. Er zijn 52 kaartjes.

Estafette

• Een kaartje trekken om als boodschap aan iemand anders te geven. Trek drie kaartjes en kies daaruit een kaartje om aan iemand te geven in de klas die dat Eigenwijsje die dag goed zou kunnen gebruiken. Leg uit waarom je dat vind en praat erover! Degene die een kaartje ontvangen heeft is de volgende keer aan de beurt om een kaartje te trekken voor de volgende enz.

Kringgesprek

• Iedereen in de kring trekt een kaartje. Vertel om de beurt welk EigenWijsje jij hebt getrokken. Waarom denk je dat jij het goed zou kunnen gebruiken. Of wat kan je over dat Eigenwijsje vertellen?
• Iedereen trekt twee kaartjes. Geef één van die twee Eigenwijsjes aan degene die naast je zit. Vertel daarbij waarom je denkt dat die ander juist dat Eigenwijsje heel goed zou kunnen gebruiken? Of je legt uit waarom je vind dat die ander dit Eigenwijsje helemaal niet nodig heeft en het ook door mag geven aan de volgende.
• Eén kaartje wordt getrokken en hardop voorgelezen. Laat iedereen ook de illustratie erbij zien. Wie wil of kan wat vertellen over dit kaartje?

Uitgangspunt voor een werkvorm

• trek een EigenWijsje en gebruik dat als onderwerp om een tekening over te maken.
• trek een kaartje en gebruik dat als thema om een verhaaltje over te schrijven.

Kijk en kies zelf. Zoek er zelf eentje uit!

• Goed gewerkt, je best gedaan of gewoon een steuntje in de rug nodig?
Kies zelf! Kijk in de open stapel en kies het EigenWijsje wat je op dat moment zelf het liefste wil hebben.
• Praten met je klasgenoten. Kies een EigenWijsje en bespreek/motiveer jouw keuze.

Maak je eigen Eigenwijsje!

• Om zelf je EigenWijsjes te maken zijn er twee verschillende bestanden te printen. Kijk hiervoor bij ZELF DOEN.

Lees meer over gebruik in het onderwijs:
>>> Wij zijn EigenWijs!
Marjan van Roozendaal: onderwijskundig medewerker/trainer, APS Utrecht


E N - V E R D E R . . .

EigenWijsjes kunnen verder ook ingezet worden in werksituaties die kindertherapeuten of remeadial teachers met kinderen hebben. Hierbij kan het van belang zijn dat er door de therapeut/remedial teacher alvast een voorselectie gemaakt wordt van een aantal kaartjes. Selecteer op leeftijdsbegrip en/of de specifieke sociaal-emotionele problematiek.

Een stapel 'op maat'

• Selecteer een aantal kaarten en maak zo een stapel op maat die aansluit bij de problematiek van het betreffende kind. Er kunnen namelijk situaties zijn waarbij sommige zinnetjes beter nog even achterwege kunnen blijven. Doormiddel van een speciale selectie kan er ook een bepaalde sturing gegeven worden die juist voor de situatie van het kind positief kan werken.

Kijk en kies zelf. Zoek er zelf eentje uit!

• Kies zelf een toepasselijk EigenWijsje uit de stapel om mee te geven als motto voor de komende tijd! Begin en/of eindig een bijeenkomst met een EigenWijsje.
• Laat een EigenWijsje trekken als aanleiding voor een gesprek of een werkvorm. Als afsluiting van een gesprek of werkvorm kan een EigenWijsje doorwerken als een goede bevestiging op een positief gevoel.

€9,98

OVER ONS

De reis door je eigen geest is het meest uitdagende en ook meest waardevolle avontuur dat je aan kunt gaan. Maar, je kunt natuurlijk niet op reis gaan zonder de juiste bagage. De tarot producten van het Koppenhol zijn ontworpen om door je innerlijke landschap te navigeren, en je kwaliteiten te ontdekken en te vieren. We hopen dat je tarot producten vindt die je raken, uitdagen en je ziel voeden. 

CONTACT

Koppenhol Uitgeverij
Rozenstraat 3a
1214 BP Hilversum

T. 0031 (0)35 6233373
E. info@koppenholuitgeverij.nl