De oorsprong en betekenis van tarot?

Typische Kenmerken

Een tarotspel bestaat uit 78 kaarten, die worden verdeeld in twee groepen: de Grote en de Kleine Arcana.
De 22 Grote Arcana hebben elk een titel en een getal. Ze krijgen elke een Romeins getal, van 1 tot 21. De Dwaas krijgt het getal 0 of zelfs helemaal geen getal. De tarotkaarten uit de grote arcana bepalen het wezenlijke karakter van de tarot. Ze bevat heel herkenbare beelden gebaseerd op ideeën die hun oorsprong vinden in de westerse spirituele tradities.
De 56 Kleine Arcana bestaan uit vier reeksen met elk hun eigen symbool: Staven, Bekers, Zwaarden en Pentakels (of Munten). In elke reeks zijn er tien genummerde kaarten en vier hofkaarten. Een belangrijke rol is weggelegd voor de 4 elementen. Elke symbool stelt een element voor : aarde hoort bij Pentakels, lucht bij Zwaarden, water bij Bekers en vuur bij Staven.

Oorsprong

Tarotkaarten lijken qua structuur erg op gewone speelkaarten. Het zal je misschien verwonderen dat je met tarotkaarten een kaartspel kunt spelen. In Frankrijk, Duitsand en Italië spelen ze nog steeds een kaartspel met als naam jeu de tarot, tarock of tarocchi. De oorsprong van de tarot ligt in Europa. Het ontstond begin 15de eeuw als kaartspel. Toen werden ze carte da trionfi genoemd. Ruim 100 jaar later wordt voor het eerst het woord tarocchi gebruikt. De oorsprong van dit woord is niet duidelijk, waarschijnlijk werd het eerst gebruikt voor een ander kaartspel. Tarocchi werd zo’n populair woord dat het de naam carte da trionfi verdrong.  Toen het spel eind 17de eeuw wijd verspreid was in Frankrijk, kreeg het de naam tarot.

De afbeeldingen uit de Kleine en Grote Arcana verbergen een schat aan spirituele kennis. Iedereen die de symboliek in de tarot bestudeert, kan wat verborgen is in de tarot herkennen. Je moet alleen de symbolen leren decoderen, zodat ze hun wijsheid aan jou openbaren.

Lees ook: VEEL GESTELDE VRAGEN OVER DE TAROT

Soorten tarotspellen

Er zijn drie klassieke tarotspellen. Dit zijn tarotspellen die qua symboliek verschillende moderne tarotspellen hebben beïnvloed. Deze tarotspellen zijn ideaal om de basis van de tarotsymboliek onder de knie te krijgen. Veel moderne tarotspellen zijn qua symboliek op één van deze drie tarotspellen gebaseerd. De klassieke tarotspellen zijn ideale tarotspellen om de basis van de tarotsymboliek onder de knie te krijgen. Het tarotspel van Waite is het populairste tarotspel!

Moderne esoterische tarotspellen hebben symboliek die nauw verbonden is met een esoterisch genootschap. Ook de Waite en Crowley tarot zijn tarotspellen met veel esoterisch symboliek, andere esoterische tarotspellen zijn bv. :

De meest bekende historische tarotspellen zijn die van de Italiaanse Visconti familie. Tussen 1440 en 1460 liet de familie meerdere tarotspellen schilderen door hun favoriete kunstenaars. De Visconti tarotspellen zijn ondergebracht in verschillende collecties verspreid over de wereld. Het zijn waardevolle kunstwerken, vaak met bladgoud bewerkt en met verwijzingen naar de familiegeschiedenis.

Een ander tarotspel uit de 15de eeuw is de Sola Busca tarot. In dit tarotspel, met veel verwijzingen naar de Romeinse cultuur en alchemie, herken je verschillende gelijkenissen met de Waite tarot.

Enkele tarotspellen uit de 19de en begin 20ste eeuw zijn bijzonder, omdat de symboliek van die tarotspellen een grote invloed heeft gehad op de symboliek in de moderne esoterische tarot.

Enkele heel aparte tarotspellen zijn :

Er bestaan duizenden tarotspellen. Sommige zijn opvallend gelijk, andere hanteren een eigenzinnige symboliek. Iedereen kan een tarotspel vinden dat qua symboliek en stijl helemaal bij zich past. De keuze is aan jou!

Rider Waite Set

De Rider Waite Set is de ideale set om mee te beginnen!

Lees tarotkaarten als een professional – zelfs als je nog nooit eerder een tarotdeck in handen hebt gehad. De Rider Waite Tarot is het meest populaire en meest bekende tarotdeck, zowel voor beginners als ervaren gebruikers van het tarotspel. Deze set, met origineel Rider Waite Tarot en handboek, leert je de wijsheid van tarot waarderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.
Scroll naar top

Inloggen