Het transformatiespel

Knopen doorhakken en jezelf overwinnen

Een potje spelen, ouderwets met een bordspel om de tafel, en intussen inzicht krijgen in jezelf en je uitdagingen, en antwoorden krijgen op levensvragen?

Dat kan, ja, met het wonderbaarlijke Transformatiespel, ontwikkeld in Findhorn en gebaseerd op wijsheid en op contact met de spirituele wereld.

Spelenderwijs word je geconfronteerd met je blinde vlekken, krijg je inspiratie en steun en ontdek je de weg naar innerlijke groei. Een dipje in mijn werk. Geen opdrachten, geen inkomsten. Kan gebeuren, is al vaker gebeurd in de vele jaren dat ik zzp’er ben. Gaat meestal weer vanzelf over. Maar dit dipje dreigt een dip te worden en intussen staan de kranten vol akelig recessie-nieuws. Het maakt me rusteloos. Somber. Angstig.

Hoe kan ik mijn werk weer leuk en lucratief maken?

Tijd voor het Transformatiespel. Ik vraag mijn geliefde om het samen met mij te spelen. Mijn vraag is: hoe kan ik mijn werk weer leuk en lucratief maken? Mijn medespeler, de schat, stelt zichzelf de vraag: hoe kan ik haar daarbij helpen?

We zetten het bord op, werpen de dobbelsteen, vullen onze Persoonlijke Onbewuste-envelopjes en gaan van start. In het begin stuit ik op enorm veel belemmeringen. De kaartjes die ik trek, zeggen me dat ik gehinderd word door wrok en weerzin, door mijn neiging om te klagen bij anderen. Door mijn gewoonte om het ergste te verwachten. En door ongeduld, door het denken: ‘dit schiet niet op’. Door angst.
Oei! Dat is confronterend. Want het klopt allemaal precies. Heb ik niet uren aan de telefoon gehangen om al mijn vrienden en vriendinnen te vertellen hoe moeilijk ik het heb? Ik moet pijnkaartjes nemen, en word ernstig vertraagd in mijn voortgang op het speelbord. Tot mijn medespeler me verlost… Verder spelend word ik me bewust van mijn onafhankelijkheid, mijn moed en vertrouwen. Nog wat later in het spel komen er plezier en goed nieuws mijn kant op. Na een avond spelen weet ik dat de dip in mijn werk een ‘blessing in disguise’ is en dat ik kan vertrouwen dat het goed komt, beter dan het was. Het raakt me: mijn stemming slaat om.

Zitten jullie misschien vast omdat geen van beiden een duimbreed wil wijken voor de ander…?

Het Transformatiespel is een soort ganzenbord waarop je ieder voor jezelf een weg aflegt door alle aspecten van een vraag die je jezelf stelt, met behulp van een dobbelsteen die je naar het volgende vakje dirigeert. Op de vakjes moet je opdrachten vervullen die je aantreft op een kaartje uit je Onbewuste-envelop, of uit de stapels op het bord. Je begint op het fysieke niveau, stijgt op naar het emotionele niveau, het mentale en ten slotte het spirituele niveau. Bij elk niveau horen andere bewustzijnskaartjes. Aan het eind van het spel heb je een antwoord op je vraag.

Toeval speelt een grote rol in het spel: het is de dobbelsteen die je doet wachten of vooruit snellen, die wonderen laat gebeuren, pijn toedient en bewustzijnskaartjes uitdeelt waarmee je verder kunt. En toch hebben spelers van het spel geen moment het gevoel dat ze aan blind toeval zijn overgeleverd. Het is eerder of je in voortdurend contact staat met een orakel – een bron van wijsheid die jou kent en zijn communicatie precies afstemt op jouw situatie.
Om een grappig voorbeeld te geven: eens speelden mijn geliefde en ik het spel met een vraag over een aspect van onze liefdesrelatie. Voor je kunt beginnen met spelen, moet iedereen de dobbelsteen een keer gooien; degene die de hoogste ogen gooit, mag beginnen. Die keer wierpen wij eerst allebei vijf. Toen allebei één en we keken elkaar veelbetekenend aan. Daarna gooiden we allebei zes. Vervolgens allebei twee… We barstten in lachen uit: dit was alvast een klinkend commentaar op onze relatie. Zoiets als: zitten jullie misschien vast omdat geen van beiden een duimbreed wil wijken voor de ander…? Ik was dan ook niet verbaasd toen ik verderop in het spel ‘competitie op je huidige niveau’ trok als belemmering. Maar ook daar kwamen we weer doorheen.

Ik beleef het spel zelf als een identiteit die naast je zit,” zegt psycholoog en trainer Erik van Praag

Ik beleef het spel zelf als een identiteit die naast je zit,” zegt psycholoog en trainer Erik van Praag, die als facilitator mensen begeleidt in het spelen van het Transformatie Spel. “Een partner waarmee je een deal sluit. ”Het Transformatie Spel is een van de redenen geweest, zegt hij, waardoor hij tot de conclusie is gekomen dat er nog iets anders is dan toeval in de wereld. “Het Spel heeft zeker met toeval te maken, want je trekt willekeurig kaartjes. Dat is trouwens een interessant woord, want je trekt ze dus niet onwillekeurig. Maar goed, die toeval zit er in, zo kun je kijken. Het komt ook wel voor dat iemand een of andere belemmering die hij trekt, totaal niet herkent. Als begeleider zeg ik: je hoeft niet te geloven dat er een of ander mystiek gebeuren is waardoor kaartjes altijd bij de juiste persoon terecht komen… maar ik zou dat tóch als werkhypothese nemen. In elk geval gaan we er niet voetstoots van uit dat we die kaart kunnen negeren. Ik zeg wel eens tegen spelers: als je het al wist, had je die kaart niet nodig. En dat blijken dan vaak juist de diepste kaarten – want het gaat om dingen die mensen het diepst hebben weggestopt. ”Hij houdt het op synchroniciteit, zegt hij. “Er zit verdomd veel synchroniciteit in het Spel, en dat is in het leven ook zo.”

Het is een spiritueel spel,” zegt Karin van Grunsven, coach en Transformation Game facilitator. 

“Het is een spiritueel spel,” zegt Karin van Grunsven, coach en Transformation Game facilitator. “Je krijgt geen tips of vaardigheden aangereikt; het gaat puur om betekenis, om diepere waarden en waarheden die je herkent bij het lezen van de kaartjes.”
Het is niet voor niets dat de Transformation Game in Findhorn is gecreëerd. In de lange winteravonden in de Schotse commune begon Joy Drake een spel te ontwikkelen dat over bewustwording ging. Dorothy MacLean, een van de oprichters van Findhorn, had in de tuin ontdekt hoe ze kon samenwerken met wat zij noemde de subtiele wereld, de deva’s of natuurgeesten. Die fluisterden haar in wat ze moest doen en de tuin bloeide wonderbaarlijk. Dat gegeven, heel essentieel voor Findhorn, vond zijn weg in het spel.
“Ook in het Transformatie Spel ervaar je die samenwerking met die subtiele wereld,” zegt Karin. “Daarom trek je precies de kaartjes die je nodig hebt op dat moment.”

De eerste keer dat ik het spel speelde werd dat een doorbraak in mijn leven. Ik kwam terecht op een vakje waarbij ik mezelf en een andere speler feedback moest geven. ‘Ik vind dat ik het goed doe,’ zei ik.

Bets Engel, trainer die het Transformatie Spel ook in haar trainingen gebruikt, vertelt: “De eerste keer dat ik het spel speelde werd dat een doorbraak in mijn leven. Ik kwam terecht op een vakje waarbij ik mezelf en een andere speler feedback moest geven. ‘Ik vind dat ik het goed doe,’ zei ik. De facilitators namen daar geen genoegen mee en vroegen om uitleg, en ze vroegen door. Toen werd mij duidelijk dat ik tot dan toe vooral bezig was geweest met overleven. Ik had een hyperactief en autistisch kind opgevoed, mijn zoon, die net volwassen was en uit huis was gegaan. En ik was er nog niet achter dat ik er zelf óók was. Ik heb toen voor het eerst van mijn leven gehuild om het feit dat mijn kind gehandicapt was. Daarna is alles in een stroomversnelling gegaan en kon ik me gaan ontwikkelen.” Zo is ze uiteindelijk ook zelf facilitator geworden, vertelt ze.
Vaak heeft ze meegemaakt dat mensen door het spelen van het spel bijvoorbeeld durfden beginnen aan het opzetten van een praktijk. Ze zet het ook in voor mensen die die hulp vragen bij een stuklopende relatie. “Er gebeurt eigenlijk altijd wel iets bijzonders waardoor er een opening komt en men verder kan. Het spel is het leven, en het leven is het spel.”

Ik raad mensen altijd aan om het eerst eens onder begeleiding te spelen, zeker als je weinig ervaring hebt met groepsprocessen.

Je kunt het spel dus zelf spelen, thuis – dat heet de Box Game – of met een facilitator in een workshop of als onderdeel van een andere cursus. Wat is de meerwaarde van de begeleiding?
Van Praag: “Ik raad mensen altijd aan om het eerst eens onder begeleiding te spelen, zeker als je weinig ervaring hebt met groepsprocessen. Na die eerste keer kun je het makkelijker zelf thuis. Wij zijn grondig getraind in het spel zelf, maar de meesten van ons hebben ook andere opleidingen gevolgd en allerlei ervaring: als therapeut, als groepsbegeleider. Dus de begeleider kan je helpen nog een slagje dieper te gaan, in mogelijkheden te denken die je zelf niet ziet. Ten opzichte van jezelf heb je vaak een beperking in je blik, en je partner ook – hij kent je door en door maar heeft zijn blinde vlekken, die een facilitator niet heeft.”
Een spel met een begeleider is gecompliceerder; de regels zijn uitgebreider en bij elk vakje heb je meer mogelijkheden. Daardoor duurt zo’n begeleid spel langer dan als je het thuis met je tweeën doet. Meestal heb je er drie dagdelen voor nodig, soms zelfs vijf of nog meer.
“De interactie tussen de spelers is ook belangrijk,” zegt coach Madeleine de Vletter. “Je leert veel van je medespelers – net als in het echte leven. Want alleen al bij het formuleren van de juiste vraag leer je elkaar kennen en kun je elkaar helpen om het helder te krijgen. Met welke vraag loop je eigenlijk, zit er misschien nog een andere vraag onder die wezenlijker is? Als je merkt dat iemand heel snel over een antwoord heen fietst bijvoorbeeld kun je daar een vraag bij stellen. Dan blijkt meestal dat je kunt doorprikken naar lagen van bewustwording die meer zicht geven op jezelf.”

Er zijn nogal wat verschillende versies van het Transformatie Spel. Behalve de eenvoudige Box Game die je thuis kunt doen en de begeleide versie, is er ook een versie voor grote groepen, en een versie speciaal voor bedrijfstrainingen, getiteld Frameworks for Change. In dat laatste spel zijn de niveaus vervangen door: individu, team, organisatie en samenleving en er zijn geen engelen.
Een heel spannende variant is de Planetary Game die met minimaal dertig tot meer dan honderd mensen tegelijk wordt gespeeld, in vijf groepen verdeeld en begeleid door speciale Guides die in Findhorn zijn opgeleid. Je hebt ook hier je eigen vragen, maar tegelijkertijd speelt er een maatschappelijk element mee, omdat alles met elkaar verbonden is.
Van Praag heeft het diverse keren meegemaakt: “De huidige crisis zag je zo voor je ogen verschijnen. Als er een ‘wereldcrisis’ optreedt, gaan in die zaal alle lichten uit, je zit in het schemerdonker, en alle groepen zitten vast. Je kunt niet meer verder! Je krijgt allemaal vier pijn erbij, en alleen mensen die nog geen pijn hadden op hun huidige niveau kunnen met een beetje geluk nog kleine stapjes zetten. Wat blijkt? Het loopt meestal vast via de groep Economie of Financiën. In een geval trok de groep Politiek het los. Die groep had een hele toestand achter de rug met politieke spelletjes en machtsstrijd – tot ergernis toe. De laatste keer dat ik erbij was, ging het anders. Mijn vrouw zat in de groep Subtle World, de spirituele groep, en die kwam aanvankelijk niet aan de bak – er werd geen acht op ze geslagen. Ook zo’n mooie parallel met de werkelijkheid…. Ook zij liepen vast. Toen hebben die spirituele groep en de natuurgroep een doorbraak geforceerd. De leider van de economiegroep was een stijfhoofdige Griek die naar niemand luisterde. De vrouw die de natuurgroep leidde, barstte uit in wanhopige woede – en dat raakte hem. Hij brak, en ineens kwam die hele groep in beweging. Dat is heel ontroerend om mee te maken. Die hele menigte van zeventig mensen was in tranen.”
Mooi vooruitzicht, dat de natuur en de spiritualiteit de economen tot de orde kunnen roepen. Zou het in de echte wereld ook zo kunnen gaan?
“Het is een mogelijk scenario,” zegt Van Praag. “Het kan ook anders gaan. Het spel geeft hoop, maar geen zekerheid.”

Wat mijn spel betreft, thuis met mijn geliefde, kan ik melden dat de werkelijkheid zich keurig aan het verloop van het spel heeft gehouden. Eerst loste ik mijn angst op, toen kwam het vertrouwen in mezelf weer terug en vervolgens kreeg ik goed nieuws en begon de boel weer te stromen. Alsof het spelen van het spel iets in mij had losgetrokken dat vast zat en het echte leven daardoor ook weer verder kon. Het leek wel magie. En toch kwamen alle antwoorden uit mijzelf.

Met dank aan Uitgeverij Onkruid 
Uit: Onkruid januari/februari 2014
Auteur: Lisette Thooft

Explore More Items
Explore More Items
Join Waitlist Wil je weten wanneer dit artikel weer op voorraad is?

Levertijd

We doen er alles aan om dit artikel op tijd te bezorgen. Het is echter in een enkel geval mogelijk dat door omstandigheden de bezorging vertraagd is.

Bezorgopties

We bieden verschillende opties aan voor het bezorgen of ophalen van je bestelling. Welke opties voor jouw bestelling beschikbaar zijn, zie je bij het afronden van de bestelling.

Verzendkosten

LandGratis verzenden bij een besteding van:
België6,95Gratis verzending bij een besteding van € 50,00 of meer
Bulgarije18,50Gratis verzending bij een besteding van € 150,00 of meer
Cyprus18,50Gratis verzending bij een besteding van € 150,00 of meer
Denemarken9,95Gratis verzending bij een besteding van € 100,00 of meer
Duitsland9,95Gratis verzending bij een besteding van € 100,00 of meer
Finland18,50Gratis verzending bij een besteding van € 150,00 of meer
Frankrijk9,95Gratis verzending bij een besteding van € 100,00 of meer
Griekenland18,50Gratis verzending bij een besteding van € 150,00 of meer
Hongarije18,50Gratis verzending bij een besteding van € 150,00 of meer
Ierland18,50Gratis verzending bij een besteding van € 150,00 of meer
Italië9,95Gratis verzending bij een besteding van € 100,00 of meer
Kroatië18,50Gratis verzending bij een besteding van € 150,00 of meer
Luxemburg9,95Gratis verzending bij een besteding van € 100,00 of meer
Nederland4,95Gratis verzending bij een besteding van € 40,00 of meer
Noorwegen18,50Gratis verzending bij een besteding van € 150,00 of meer
Oostenrijk9,95Gratis verzending bij een besteding van € 100,00 of meer
Polen18,50Gratis verzending bij een besteding van € 150,00 of meer
Portugal18,50Gratis verzending bij een besteding van € 150,00 of meer
Roemenië18,50Gratis verzending bij een besteding van € 150,00 of meer
Slowakije18,50Gratis verzending bij een besteding van € 150,00 of meer
Slovenië18,50Gratis verzending bij een besteding van € 150,00 of meer
Spanje18,50Gratis verzending bij een besteding van € 150,00 of meer
Verenigd Koninkrijk18,50Gratis verzending bij een besteding van € 150,00 of meer