Mindfulness: over de kracht van aandacht

Morgen moet je rapport af zijn, je trein heeft vertraging terwijl je juist een belangrijke afspraak hebt, je ligt ’s nachts te piekeren over de voorbije dag. Allemaal situaties die stress veroorzaken. We piekeren over morgen, maken ons zorgen over volgende week en slapen hier slecht van. En dat terwijl we alleen nu leven.

Opmerkzaamheid

Dat is waar mindfulness over gaat: leven in het hier en nu, met volle aandacht voor dit moment, zonder oordelen. Mindfulness of opmerkzaamheid gaat over bewustwording van jouw manier van denken en doen. Mindful door het leven gaan levert je rust, concentratie, minder piekeren en een betere nachtrust op. Ruimte om te genieten ‘Je moet ervan genieten’. Deze zin heeft iemand vast wel eens tegen je gezegd. Maar hoe kun je genieten als je geen tijd of fut hebt om te genieten? Door in het moment te zijn, zonder te oordelen. Door bijvoorbeeld te kijken naar de appel die op de schaal ligt. De rode schil die glanst. Het steeltje dat omhoog steekt en vertelt dat het ooit vastzat aan een grote boom. Door te voelen. Het harde oppervlak van de appel en het steeltje dat zachtjes in je vingers prikt. Door te proeven, door te ruiken. Genieten vraagt slechts een momentje van je zintuigen.

Teruggaan naar je ademhaling

Mindful in het leven te staan, kun je elke dag oefenen. Thich Nhat Hanh is een boeddhistische monnik die zeer bedreven is in het toepassen van mindfulness. In een interview met Oprah werd hem gevraagd wat hij zou doen als hij op het punt stond om zijn vliegtuig te missen, of een belangrijke afspraak. Hij antwoordde: ‘Teruggaan naar mijn ademhaling en diep in het moment blijven. Je kunt elke situatie aan als je de vrede in jezelf bewaart.’ Mindfulness leven kun je leren. Door middel van boeken, of een training. Je leert in je lijf te zijn, in je geest, op dit moment. Tot slot Mindfulness is toelaten wat er nu gebeurt. Het leven draait niet om gisteren en morgen. Het leven leef je nu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top