Reflexologie: over zones

Een reflexoloog, vaak voetreflexoloog genoemd, drukt op specifieke punten van je voeten of handen. Maar waarom? Wat wil hij of zij daarmee bereiken? En: werkt het?

Reflexologie in het kort

Reflexologen geloven dat delen van het lichaam worden weerspiegeld in de handen en voeten. Ze spreken over ‘reflexgebieden’ omdat een behandeling van een deel van de voet of hand een reactie geeft in een ander deel van het lichaam. Als je specifieke gebieden van de voeten of handen behandeld door erop te drukken, kun je gezonder worden.

Achtergrond

William Fitzgerald, een Amerikaanse KNO-arts, verdeelde het lichaam in 10 zones. Joe Shelby Riley werkte deze theorie verder uit: hij verdeelde het lichaam in vier zones en stelde vast welke punten in de handen en voeten een relatie hadden met bepaalde delen van het lichaam. Eunice Ingham, verpleegster en fysiotherapeute, bracht uiteindelijk alle punten in kaart.

De behandeling

Een reflexoloog drukt krachtig op de punten van de voet of hand die behandeling nodig hebben. Reflexologen geloven dat energie vast kan gaan zitten in de voeten. Deze vormen kristallen en deze moeten opgelost worden. Hiermee kan de balans in het lichaam herstelt worden. Door de behandeling gaat de energie van de cliënt weer stromen en kan het lichaam zichzelf genezen. Hierdoor nemen de klachten af waarvoor de cliënt naar de reflexoloog kwam.

Kritiek

Naast positieve resultaten, zijn er kritische geluiden te horen over reflexologie. Het is namelijk niet bewezen dat onderdelen van het lichaam in verbinding staan met specifieke plaatsen op de handen en voeten. Er is ook geen bewijs dat er zich kristallen ophopen in de voeten of handen.

Tot slot

Of een reflexologie behandeling nu berust op een placebo-effect, of echt werkt, het gaat erom dat jij je er goed bij voelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top