gerechtigheid, de grote arcana

Gerechtigheid
Verstandig oordeel
Je hebt nu het rustpunt in het denken gevonden, je bent bij de voortdurende wisselwerking tussen goed en slecht uitgegleden, je hebt diep in jezelf gekeken en je bent niet gehecht.Nu kijkt de Gerechtigheid je rechtstreeks in de ogen. Ze ziet er ernstig uit, ze draagt een eenvoudig gewaad en houdt een zwaard en een weegschaal in haar handen. Er ligt niets onheilspellends in haar ogen, de blik is indringend, maar rustig.Zoals eerder bij de Hogepriesteres, zit zij voor twee zuilen, waartussen een sluier hangt. Op het doek staan geen symbolen. Ze zoekt geen uiterlijk vertoon of schoonheid. Het doek achter de Hogepriesteres laat het water zien, terwijl die achter de Gerechtigheid geen blik toelaat op datgene wat achter haar ligt. Wanneer je gedurende het proces in het Rad van Fortuin niet ontwricht bent, dan kom je er als een ander mens uit. Je hebt ondervonden dat er dwaasheid in je zit, dat je geen stabiele identiteit hebt. Je zelfbeeld is verstoord. Wees je hiervan bewust, ook al kan deze erkenning pijn met zich meebrengen. Er bestaat geen medicijn tegen deze ervaring, de dingen zijn zoals ze zijn. Je moet bewust en met discipline tussen de zuilen van de Gerechtigheid doorlopen.Op dit punt zou je het liefst uit de film weglopen, maar dat is niet mogelijk. Er bestaat, tot aan het laatste ontwaken, geen uitweg meer. De enige weg die mogelijk is, is die van de wet van de aanvaarding. Schulden moeten worden terugbetaald, daar kan niets aan worden veranderd, de wereld is zoals hij is. Als je lijdt, dan moet je lijden, dat is het vagevuur. ‘Gerechtigheid ‘ belichaamt de waarheid, het zo-zijn. Ze kijkt recht vooruit, want ze weet wie je werkelijk bent, ze laat zich niet misleiden .‘Je ziet de waarheid,’ zegt de stem. ‘Op deze weegschaal wordt alles gewogen. Dit zwaard is steeds opgeheven, om het recht te laten zegevieren, en niets kan aan hem ontkomen. Maar waarom wend je je ogen van de weegschaal en het zwaard af? Zij zullen je de laatste illusies ontnemen. Hoe zou je op deze aarde kunnen leven zonder deze illusies? Je zou graag de waarheid willen zien en nu houd je je daaraan vast! Herinner je echter, wat er met de stervelingen gebeurt, die zich aan de godheid vasthouden.'(Ouspensky)

Astrologische samenhang

Astrologisch stemt de Gerechtigheid met het dierenriemteken Weegschaal overeen. Bij onze schikking van de kaarten ligt ze precies in het midden van de serie tarotkaarten, net zoals de Weegschaal met zijn even lange dag en nacht in de herfst, precies in het midden van het astrologische jaar ligt.
Duiding
  • heldere geest
  • gelijkheid
  • neutraal juist oordeel
  • afwegen en beslissen
Trek je terug en neem de tijd je leven als een film aan je voorbij te laten gaan. Beoordeel alle herinneringen en wees eerlijk ten opzichte van jezelf. Leg je ervaringen en gedrag op een weegschaal en bekijk wat goed en slecht voor je was. Wil je zo verder leven? Wil je ergens iets veranderen? Waar sta je? Ben je tevreden over het resultaat of niet? Als je deze kaart hebt getrokken, is het belangrijk deze vragen te stellen. Het is belangrijk om je leven te zien zoals het er werkelijk uitziet, met hart en ziel, zonder te veroordelen, zonder schuldgevoel over het verleden. Wees rechtvaardig tegen jezelf. Je bent in balans, je ziet de waarheid en je bent helder. Je ziet de dingen onder ogen. Maak onvoltooide zaken af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *