De keizer, de grote arcana

De Keizer

De Keizer zit op zijn kale, stenen troon. Zijn blik is krachtig, maar ook gespannen en bezorgd. De kale bergen en de rode hemel achter hem symboliseren de planeet Mars, de oorlogsgod. In beide handen houdt hij symbolen van macht. Vier koppen van een ram sieren de hoeken van zijn troon op en zijn het symbool voor het sterrenbeeld Ram. De Keizer is een saaie, wereldlijke macht, en staat voor autoriteit en wilskracht. Hij is de leider, de echtgenoot, de politicus, de baas.Als de Keizerin het lichaam symboliseert, dan staat de Keizer voor intellect, het denken. Zijn macht is de kracht van de gedachte. En hij denkt veel over het verleden en de toekomst na, wat te zien is aan zijn gefronste blik. Vergeleken met de Keizerin is zijn macht veel ruwer en gewelddadiger. Hij ziet eruit alsof hij wil benadrukken dat hij de man in huis is, maar het is te laat, want de Keizerin was hem voor.De Keizerin en de Hogepriesteres komen voor de Keizer, net als de moeder vaak voor de vader komt. De onwankelbare figuur in deze vierde kaart probeert zich boven het goddelijke leven, boven de zuivere energie van de Keizerin te stellen. Energie neemt vorm aan en de vorm maakt aanspraak op de heerschappij over die energie.‘Ik ben de hoogste wet,’ zegt de Keizer. Ik ben de naam God, De letters van zijn naam zijn in mij en ik ben in iedereen. Ik ben de vier grondbeginselen. Ik bevind me in de vier elementen. Ik bevind me in de vier jaargetijden. Ik bevind me in de vier windrichtingen. Ik bevind me in de vier reeksen van de tarot. Ik ben het begin, ik ben de handeling, ik ben de voltooiing, ik ben het resultaat. Voor degene die me kent, zijn er geen geheimen op de aarde. Ik ben het grote Pentakel.’ (Ouspensky)

Astrologische samenhang

Bij de Keizer begint de cyclus van de Zodiak, waarbij de Keizer met het dierenriemteken Ram overeenkomt.

Duiding

  • ernst, vasthoudendheid, gierig, trots
  • orde, regels
  • aftakeling, onbeweeglijkheid
  • soberheid, van de levensenergie afgesneden zijn
  • kennis van de wereldwetten

Je bent in de materiële wereld neergedaald, je hebt je hele leven geordend – het verloopt volgens jouw plan. Je hebt een levensverzekering afgesloten en je geld goed belegd. Je voelt dat de tijd komt waarin alles voorbij zal zijn. Je bent je oorsprong vergeten en bent nu bang daarnaar terug te keren. Je sluit je gevoelens en je innerlijke kennis af. Laat los en herinner jezelf, dat er iets hogers bestaat dan jezelf. Je kunt vergissingen maken, maar er is altijd een weg aanwezig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *