Tarot: over bewuste levenskeuzes maken

De tarot is een mystiek symbolensysteem dat voor leken niets meer is dan kaarten met afbeeldingen erop. Voor ingewijden is het een unieke manier om samenhangen te zien, en jezelf of de ander te helpen om bewuste keuzes te maken. Maar, dan moet je wel de tijd nemen om je te verdiepen in dit eeuwenoude spel.

De kaarten

Tarot is, eenvoudig gezegd, een verzameling plaatjes. Een tarotspel of deck bestaat uit 78 kaarten. Van deze kaarten zijn er 22 die tot de Grote Arcana behoren. Dit zijn afbeeldingen zoals de Zon, de Duivel, de Keizer en de Dwaas. De andere, 56 kaarten vormen de Kleine Arcana. Je vindt er kaarten die bestaan uit vier kleuren, die Staven, Bekers, Zwaarden en Pentakels genoemd worden. De eerste 40 kaarten zijn genummerd van Aas tot 10. De laatste 16 kaarten noem je hofkaarten. Er staan onder andere koningen en ridders op.

Grote Arcana en Kleine Arcana

Grote Arcana betekent een belangrijke kist met heilige geheimen. De Grote Arcana laat het spirituele pad zien dat iedereen doorloopt, van geboorte tot dood. De kaarten van de Kleine Arcana staan voor de praktische toepassing van de principes van de Grote Arcana. De vier kleuren van de Kleine Arcana hebben verschillende eigenschappen. De Staven staan voor het element vuur en gaan over het verkennen van je spirituele zelf. De Kelken (water) staan voor het verkennen van je emotionele zelf en je verbeeldingskracht. Bij de Zwaarden hoort het element lucht en deze gaan over het verkennen van je denkende zelf. Tot slot zijn er de Pentakels (aarde) die gaan over je fysieke zelf.

Archetypen

Tarot en archetypen gaan hand in hand. Archetypen omvatten manieren van denken die jij je in de loop van je leven eigen hebt gemaakt, en die een leidraad vormen door jouw leven. Archetypen zijn onderdeel van je onderbewuste: je bent je er vaak niet van bewust welke associaties je legt. Tarot is een hulpmiddel om jouw archetypen onder de loep te nemen en te bepalen of het nuttig is om deze te veranderen.

Kaartleggen

Er zijn verschillende legpatronen, maar het belangrijkste is dat je zelf eerst vertrouwd raakt met de kaarten. Oefen met een vriend of vriendin of je partner. Leer de kaarten en hun betekenis kennen voordat je een legging voor een ander doet. Als mens zijn we ‘plaatjesdenkers’ en geven we allemaal een eigen interpretatie aan afbeeldingen. Zorg dus voor een optimaal moment: een rustig moment in een rustige omgeving, een gevulde maag, een ontspannen gemoedstoestand. Zo kun je je geheel richten op de betekenis van de kaarten voor de persoon die tegenover je zit.

Tot slot

Tarot, met zijn veelheid aan kaarten en betekenissen, kan je inzicht geven over je leven. Het is aan jou om te bepalen of je wilt horen wat er gezegd wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.
Scroll naar top

Inloggen