dwaas, de grote arcana

De Dwaas

De Dwaas heeft meerdere betekenissen. Hij speelt verstoppertje met zichzelf en besluit hij om zichzelf te vergeten en spelenderwijs een stap in de afgrond te zetten. Hij tuimelt naar beneden, en daarmee begint het verhaal.
De Dwaas dwaalt gelukkig in het onbekende, vol vertrouwen en zonder spanning. Zijn kleding is elegant en licht, zoals van een danser en over zijn schouder hangt een knapzak waarin alles zit wat hij nodig heeft.
Wit is de belangrijkste kleur op deze kaart. Wit staat voor mogelijkheden, leegte, openheid en volheid. De zon is wit, evenals de roos die hij in zijn hand houdt en die symbool staat voor onschuld en zuiverheid. Ook de hond die hem begroet of vaarwel zegt is wit.
De Dwaas is in harmonie met de natuur en voelt zich thuis bij schoonheid. Hij is de toeschouwer, de dromer, de getuige van alles wat er gebeurt. In die zin zit hij in elke kaart verborgen. De Dwaas is de enige van de hoofdkaarten die ook in het gewone kaartspel voorkomt. Dan wordt hij Joker genoemd en kan in plaats van elke andere kaart gespeeld worden. Hij is het begin, het midden en het einde.

Hij is drie in een:

  1. Hij is de naïeve, alledaagse mens en vertegenwoordigt de mensheid. Hij kan elk moment sterven en is zich hier niet van bewust. Hij heeft geen idee waar hij heengaat of waar hij zijn voeten neerzet. Hij heeft geen dieper inzicht in het leven.
  2. Hij is de ingewijde, de dwaze leerling op zijn wonderbaarlijke weg, zonder landkaart of andere vorm van navigatie, maar die bereid is om zijn leven te riskeren om zijn diepe verlangen naar het onmogelijke te volgen.
  3. Hij is het verlichte wezen, dat er in het oog van de wereld dom uitziet. Maar, hij beleeft elk moment als nieuw en geniet ervan, zoals het komt. Hij is het getal nul, als individu heeft hij geen bestaan en is in het totaal opgenomen. Hij is de laatste stap, de laatste sprong van beneden naar boven. De Dwaas heeft geen verleden en geen toekomst. Hij is volledig vrij om te spelen omdat hij geen doel heeft waarnaar hij hoeft te streven.
Duiding
  • naïviteit, onschuld, zuiverheid, vertrouwen
  • licht van hart, helderheid, geluk, zelfspot, het kosmische gelach
  • geborgen zijn in het goddelijke
  • bereid risico’s te nemen Pak je kans en betreed het onbekende. Je kunt er later altijd nog over nadenken.

Wees licht van hart en houd je niet vast aan het verleden: over de toekomst tast iedereen in het duister. Waarom zou je je zorgen maken? Heb vertrouwen in je leven. Je bent op de goede weg, ook al is er altijd het risico dat je in de afgrond valt. Als Dwaas ben je gelukkig. Je neemt jezelf niet serieus en kunt overal om lachen, het meest om jezelf en je ‘problemen’. Je erkent dat het leven een spel is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *