de toren, de grote arcana

De TorenOp deze kaart is de laatste val, het volledig falen, de tragische ondergang uitgebeeld. Je ziet een hoge grijze toren op een alleenstaande berg, die gedomineerd wordt door een reusachtige gouden kroon.
De Toren is volledig in het duister gehuld, deze wordt vernietigd door een bliksemflits die uit de hemel schiet. Twee koninklijke figuren storten tussen hete vlammen en donkere wolken in de afgrond. Pijn en angst is van hun gezichten af te lezen.
Deze kaart symboliseert de krachtigste klap die de onbetrouwbaarheid van ons ego, ons gevoel van alles afgescheiden te zijn, toegebracht wordt.
De kroon vertegenwoordigt alle andere kronen in de tarot: zelfoverschatting, het maskeren van de persoonlijkheid, machtswellust. De bliksem is het symbool voor God.
Met de Duivel waren we zo ver gegaan, als het ego kon gaan. Hij was het verloren schaap uit het verhaal in het Nieuwe Testament. Dit is het laatste punt tot waar het denken werkt. Nu moeten we het achter ons laten. Er gebeurt iets groots, een innerlijke aardbeving, een vulkaan barst uit, alles uit het verleden breekt en wordt vernietigd. Nu is de nacht over het verloren schaap gevallen, de hoop om terug te gaan is voorbij. De droom is tot een nachtmerrie geworden, we staan voor de vernietiging. Het huis heeft vlam gevat! Het is een verschrikkelijke film, je wilt opstaan en weglopen!
Nu komt God, het bovennatuurlijke, de bliksem, de donder. De hele oceaan verzwelgt de waterdruppels. Je bent kapot gemaakt. De hele reis, de Keizerin en de Keizer, de Magiër en de Hogepriesteres, de Geliefden en de Duivel, alles.
De kroon, waarmee de vrouw in de kaart Matigheid in contact wilde komen, is nu vernield. De Toren belichaamt de bevrijding door middel van de loutering na de laatste uitbarsting. En de vlammen van genade vallen op ons neer.

Astrologische samenhang

Astrologisch staat de kaart de Kracht voor het dierenriemteken Leeuw. 

Duiding
  • de val van het grote paard,
  • de arrogantie
  • karma, lotsbestemming
  • vernietiging, nederlaag
  • teruggeworpen zijn op jezelf
  • de bouw van de toren van Babel

De basis, waarop je je leven hebt gebouwd, was niet echt. Deze was slechts schijn. Je leven stort als een kaartenhuis in elkaar; alles wat je zorgvuldig en doordacht opgebouwd had, is van het ene op het andere moment voorbij. Je bent wanhopig – ontspan je, laat het gebeuren, vecht niet – en misschien kun je de verlichting voelen die daarmee aanbreekt, dat je helemaal opnieuw kunt beginnen. Je zult wakker, levend, open en kwetsbaar zijn na de val, want wat er met je gebeurt is groter dan jijzelf. De Toren staat ook voor de mensheid, die probeert de natuur onder controle te krijgen en uit te buiten.

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.
Scroll naar top

Inloggen

TRACK & TRACE

Vul je bestelnummer hieronder in en klik op de "Volgen" knop om je bestelling te volgen. Deze kun je terug vinden op je ontvangstbewijs en in de bevestigings-e-mail die wij je hebben toegestuurd.

Verzendkosten

Gratis verzending bij bestelling vanaf € 30 < Nederland
Gratis verzending bij bestelling vanaf € 70 < België
Voor zakelijke klanten gelden andere verzendtarieven.