kracht, de grote arcana

De Magiër
Scheppingskracht

Een vrouw in een wit gewaad speelt met een leeuw. Haar hoofd en haar taille zijn versierd met bloemen. Ze is volkomen tevreden en helemaal in haar spel verdiept. De leeuw is speels weergegeven, zijn staart hangt tussen zijn poten, desondanks ziet hij er niet gevaarlijk uit. Zijn poten staan stevig op de grond. Op de achtergrond herinnert de berg ons weer aan de hoogten van ons bewustzijn.
De Kracht is vrouwelijk, liefdevol en aanvaardend. Als de Wagenmenner de weg van yoga opslaat, de weg van de wil, dan gaat de Kracht de weg van tantra, de weg van overgave. Het is de vrouwelijke weg, die tegenover de mannelijke staat. Het land en de natuur staan tegenover de stad, de cultuur. Het loslaten van de wil, het zachte en gevende van het hart tegenover de vasthoudendheid. De Kracht is het beeld van de macht van de aarde.De jonge, wat gespannen Wagenmenner loopt op een liefdevolle omarming af, hij wordt een gelukkig dier, zijn tong hangt uit zijn bek. Hij opent zijn muil en ademt de lucht met volle teugen in. Onder de zachte vrouwelijke leiding ervaart hij zijn leeuw-zijn en begint te brullen. Als Menner heeft hij de aarde helemaal niet aangeraakt, nu ervaart hij, via zijn poten, een sterke verbinding met de aarde. In de kaart van de Geliefden was het lichaam er wel, maar dat behoorde aan de engel, aan de hemel. In de Kracht als Leeuw behoort het de aarde toe. Bij de Geliefden was de ander aanwezig, de engel en ook de bergtop. In de Kracht bestaat alleen nog de top. De ogen zijn gesloten, zij kijken naar binnen.
De Kracht is een tweede begin, de eerste kaart van de tweede rij. Het symbool van de oneindigheid verschijnt boven haar hoofd, net als bij de Magiër. De Magiër begint de werkelijkheid van zijn lichaam te leren kennen. Het rood en wit van zijn gewaad splitst zich en wordt lichaam en geest, verandert in leeuw en in vrouw. Een liefdevolle geest in een bevallig lichaam. De bloemen zijn nu om de taille geslagen, lichaam en ziel worden op een liefdevolle, harmonische manier in overeenstemming gebracht. Met de kaart de Kracht ben je bij het tweede deel van de reis van de Dwaas aangekomen. Van nu af aan loop je op wankele bodem, de dingen zijn niet meer zo eenvoudig en helder als tijdens het eerste deel van de reis. Terwijl je door de jaren van transformatie en crises heengaat, dringen de symbolen dieper in je onderbewustzijn door, alles wordt onbekender, mysterieuzer en minder vertrouwd. Er is nu meer openheid, moed en vertrouwen nodig, om de symbolen tot je te laten spreken, zodat zij hun geheimen prijsgeven.

Duiding

  • wil, activiteit
  • mannelijke energie, creativiteit, dadendrang
  • intuïtieve kennis van de wetten (geheimen) van het leven, en van het universum
  • het bewust zijn van de middelen, die je als mens toebedeeld zijn.
  • zelfverantwoordelijkheid
  • zelfverwezenlijking Je staat op eigen benen. Je weet dat je zelf verantwoordelijk bent voor de situatie waarin je je bevindt. En je hebt de kracht deze te veranderen op het moment dat je dat wilt. Je bent niet afhankelijk van de verwachtingen van anderen. Je bent je eigen baas en hebt niemand nodig die je helpt om je dagelijkse problemen op te lossen. Je weet dat je voor jezelf kunt beslissen. Je hebt alles in eigen hand
Scroll naar top