Yoga: over jezelf vinden

In aparte posities staan of liggen, dat is wat je als eerste zou kunnen denken als je mensen ziet die aan yoga doen. Toch is yoga voor velen een manier om zich te ontspannen. Of je nu aan hatha yoga doet (de meest bekende vorm), aerial yoga, bikram yoga of kundalini yoga.

Yoga in het kort

Het woord yoga is afkomstig uit het Sanskriet en betekent verenigen: het samenbrengen van lichaam en geest. Yoga vindt zijn roots in de Indiase filosofie. Als je aan yoga doet, houd je je bewust bezig met je ademhaling, en maak je rustige bewegingen. Maar er is meer.

Yoga ervaren

Yoga gaat over bewustzijn. Het gaat niet over kennis, maar over ervaren. Yoga moet je ervaren om haar te leren kennen. Bij yoga gaat het er om, dat je rust weet te creëren in je geest, zodat je je ware aard kunt ontdekken.

Bhagavad Gita

In onder andere de Bhagavad Gita kun je meer lezen over de filosofie achter yoga. Deze Bhagavad Gita is een onderdeel van een uitvoerig episch verhaal waarin de strijd tussen goed en kwaad centraal staat. In de Bhagavad Gita komen vragen naar voren zoals: Wie ben ik? Wat is de zin van het leven? Deze vragen zijn ‘vertaald’ in yogamethoden. Zo is Bhakti yoga de yoga van toewijding aan God. Jnana yoga is de yoga van inzicht. Yoga kan je dus helpen met het vinden van antwoorden op jouw grote levensvragen.

Ook voor kinderen

Yoga kan tot allerlei positieve effecten leiden: je voelt je kalmer, bent flexibeler, hebt meer kracht, je kunt je beter concentreren. Tijdens de yoga ga je bij jezelf naar binnen, en leer je jezelf beter kennen. Yoga is overigens niet alleen geschikt voor volwassenen, maar ook kinderen hebben er baat bij. Kinderen leren spelenderwijs om zich beter te concentreren, om samen te werken en de ontwikkeling van de intuïtie en creativiteit wordt gestimuleerd.

Tot slot

Als je verder kijkt dan de vreemd uitziende houdingen, is yoga is voor veel mensen een prettige manier om te ontspannen, tot rust te komen of juist op te laden. Misschien toch een keer proberen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top